Client: ASSOCIACIÓ VALENCIA CAPITAL DEL DISSENY. Període: 2021-2023:

Amb el ràpid creixement de la disciplina del disseny i la seua aplicació dins i fora de la comunitat del disseny, la pràctica i la política relacionades amb el disseny han atret l’atenció d’acadèmics, professionals i responsables polítics de tot el món. Les principals economies del món, com la Xina, l’Índia, la UE, el Regne Unit i els Estats Units, han desenvolupat estratègies i plans nacionals específics per a promoure el disseny i la innovació impulsada pel disseny per a fer costat a les indústries nacionals i fins i tot un desenvolupament socioeconòmic més ampli (Hobday et al., 2012), mentrestant, molts organismes i organitzacions de política internacional també estan treballant junts per a tractar d’integrar el disseny en l’agenda global dels Objectius de Desenvolupament Sostenible[1]. Un exemple representatiu és la Declaració de Disseny de Mont-real[2], emesa per un grup d’organismes especialitzats de les Nacions Unides (per exemple, la UNESCO i el PNUMA) i organitzacions internacionals de disseny (per exemple, ICO-D i BEDA).

L’Organització Mundial del Disseny (WDO) és un dels agents de canvi més importants en l’escena mundial per a promoure el bon disseny i el desenvolupament impulsat pel disseny. Anteriorment era coneguda com el Consell Internacional de Societats de Disseny Industrial, fundat en 1957. Ara és una organització internacional no governamental amb més de 170 organitzacions membres, que es dedica a promoure i compartir el coneixement de la innovació impulsada pel disseny industrial que millora la qualitat de vida econòmica, social, cultural i mediambiental.

La Capital Mundial del Disseny (WDC) és una iniciativa mundial de la WDO que se celebra en diferents ciutats del món cada dos anys per a mostrar les millors pràctiques en matèria de política i innovació urbanes basades en el disseny sostenible a través d’un programa d’esdeveniments d’un any de duració per part de la ciutat designada. Des de 2008, huit ciutats de tot el món han sigut seleccionades mitjançant un procés de licitació per a convertir-se en WDC, entre elles Torí (2008), Seül (2010), Hèlsinki (2012), Ciutat del Cap (2014), Taipei (2016), Ciutat de Mèxic (2018) i Lilla Metropole (2020).

Al setembre de 2019, València, la tercera ciutat més gran d’Espanya, va aconseguir ser nominada WDC2022 enfront d’altres rivals gràcies a “[la seua] ús eficaç i estratègic del disseny en les polítiques públiques i l’impacte beneficiós en les indústries, les infraestructures i la mobilitat…”[3]. Com a compromís en la candidatura a Capital Mundial del Disseny, es crearà un observatori per a supervisar i avaluar l’impacte socioeconòmic del disseny a la ciutat i els seus ciutadans/as en la cerca d’objectius de desenvolupament sostenible a través de la innovació possibilitada pel disseny.

Per això, s’encarrega a la Unitat d’Investigació en Economia de la Cultura (Econcult) de la Universitat de València la realització d’una sèrie d’estudis d’impacte del WDC2022 amb la finalitat d’avaluar i controlar l’impacte i els efectes dels esdeveniments i activitats relacionats amb el WDC, secundant així un llegat durador de la iniciativa del WDC basat en un enfocament sostenible.

La sèrie d’estudis d’impacte de la WDC2022 constarà de set informes trimestrals que es publicaran entre juliol de 2021 i maig de 2023, cadascun d’ells centrat en un tema o dimensió específics de l’avaluació d’impacte, i un informe final sobre l’impacte combinat de la WDC2022 al setembre de 2023.

Aquest text està dissenyat per a desenvolupar un marc d’avaluació holístic que puga guiar els pròxims treballs d’avaluació i seguiment durant les fases de preparació, execució i tancament de la WDC2022, i per a informar sobre els resultats preliminars de les enquestes a la ciutadania i professionals dissenyadors per a construir una comprensió inicial de les activitats de divulgació i l’impacte a curt termini de la WDC2022.

Marco de evaluación para WDC2022

Partint d’aquesta premissa, aquest estudi d’impacte es duu a terme amb dos objectius principals: un és avaluar l’impacte global de la celebració dels esdeveniments de la WDC en l’economia local; i un altre és examinar el paper del disseny en el suport a la innovació i la transformació urbana a la ciutat de València. Aquest últim avalua en realitat el grau d’integració del disseny i de la cultura del disseny en la societat i en la vida quotidiana de les persones, la qual cosa ha de considerar-se un llegat de la iniciativa de la WDC a la ciutat i tindrà un impacte més profund i sostenible en la societat. Finalment, tenint en compte tots els factors que afecten les persones, els beneficis i el planeta implicats en l’avaluació, es proposa un marc d’avaluació experimental que comprén quatre dimensions principals: econòmica, social, cognitiva i mediambiental. Cada dimensió inclou a més diversos índexs de mesurament, que s’exposen en la il·lustració 1.


[1] La descripció dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible definits per les Nacions Unides està disponible enhttps://sdgs.un.org/es/goals.

[2] Vegeu https://en.unesco.org/creative-cities/sites/default/files/20171004_wdsm2017_brochure_declaration_65x9_an.pdf.

[3] Vegeu https://wdo.org/programmes/wdc/wdc-valencia-2022/.

València serà la capital mundial del disseny en 2022. Prendrà el relleu de la francesa Lilla en aquesta iniciativa biennal creada pel World Design Organization (WDO), radicada al Canadà. El jurat d'aquesta entitat privada, formada per dissenyadors, arquitectes, interioristas i empresaris de nombrosos països, va comunicar al setembre de 2019 la seua decisió de designar a València per davant de l'altra finalista, la ciutat índia de Bangaluru, la quarta metròpoli més poblada del seu país (amb 4,5 milions d'habitants). Serà la primera vegada que una ciutat espanyola exercisca la citada capitalitat, després de l'intent fallit de Bilbao de 2014. Per a concórrer a aquesta designació, l'Associació València Capital Mundial del Disseny va presentar un "llibre de candidatura", que determinava a grans trets la necessitat d'avaluar els impactes de l'esdeveniment.
Equip
  • Chuan Li
  • Pau Rausell
  • Aitana Cabedo
  • Inés Carreres
Colaboren